lauantai 14. tammikuuta 2017

Onko sinulla periaatteita?

Ysiluokkalaiset kertovat:

Ysiluokkalaisille, omien kysymystensä asiantuntijoille, periaate tarkoittaa pääajatusta jostain tai vaikka taka-ajatusta. Se voi olla asioita, joita noudattaa elämässään. Periaatteen voi määritellä myös sanoilla lähtökohta ja päämäärä. Periaate on vähän niin kuin uskonto, esimerkiksi voi olla syömättä lihaa ihan periaatteesta.

Sanalla periaate voi kuitata monta asiaa. Se on lyhenne, jos ei halua selittää koko stooria. ”Tykätä periaatteessa” tarkoittaa sitä, että on hauskaa, mutta ei ihan kokonaan; on hauskaa vähän niin kuin tavallaan.

Periaate on apusana. Sillä voi huijata kuulijaa, kusettaa, jos nyt ysien kieltä käyttää.

Yseillä on tällä hetkellä kaikenlaisia periaatteita. Energiajuomien käytön vähentäminen ja se, että ei käytä huumeita. Sitten on ylevämpiä periaatteita: ei käytä jotain sanaa luokitellakseen ihmisiä tai välttää kiroilua lasten kuullen (!!!). Periaatteesta voi olla puuttumatta toisten ihmisten asioihin ja sanoa oman mielipiteensä.

Periaatteessa voi tietää kaikki pilkkusäännöt (Huom! Katso toiseksi edellinen kappale). Käytäntö näyttää olevan joskus jotain aivan muuta.


Kielitoimiston sanakirja määrittelee: 

periaate toiminnan, menettely- t. ajattelutavan perusajatus, johtava ajatus, ohjenuora, perussääntö, -laki, prinsiippi.”


Onko minulla periaatteita? 

Taisin olla viiden vanha, kun tietoisesti testasin, miltä tuntuu kävellä postilaatikolta kotitalomme etuovelle. Meillä oli iso piha Noormarkussa, matkaa pihatien päähän postilaatikolle oli varmaan 100 metriä. Kävellen matka tuntui ikuisuudelta. Minä kävelin ja kävelin. Ehdin siinä miettiä lapsen ajatuksilla, että ihan hullun hommaa: Miksi ihmeessä aikuiset kävelevät? Miksi ylipäätään kävellä kun voi juosta?

Tämä on varmaan yksi periaatteistani edelleenkin. Noin niin kuin asioiden edistämisen näkökulmasta: Asiat voi tehdä rivakasti ja tehokkaasti. Sitten kun tarvitsee ajatella, on hiljennettävä. En siedä vitkuttelua. Kyllä vauhtia pitää olla. Periaatteesssa.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti